LUE MAAILMA VUODESSA -LUKUHAASTE ON TÄÄLLÄ
1.1.2025–31.12.2025 luetaan maailmankirjallisuutta valkoisen länsimaisen kirjallisuuden ulkopuolelta. Vedän Lue maailma vuodessa -haastetta ensisijaisesti Instagramissa, mutta koska kaikki eivät siellä ole, eikä haasteeseen osallistumiseen ole vaade sinne liittyäkään, käydäänpä säännöt läpi myös täällä blogin puolella.
Eli mistä on kyse?
Annetaan kirjailijalle itselleen oikeus määrittää kansalaisidentiteettinsä: Euroopassa tai Yhdysvalloissa asuva vaikkapa brittiläis-ghanalainen kirjailija käy eteläafrikkalaisen kirjailijan kohdalle, jos hän itsensä brittiläis-ghanalaiseksi määrittelee
HUOM 1. jos haluat vaikeuttaa haastetta, voit toki ottaa mukaan tässä esimerkkitapauksessa ainoastaan vaikkapa juuri ghanassa asuvan ja elävän kirjailijan.
HUOM 2. pohdi kuitenkin tarkkaan, onko esimerkiksi valkoisen kolonialismihistorian aikana Intiaan muuttanut brittitaustainen henkilö kuitenkaan tällä kertaa se, mitä haetaan. He edustavat jo valmiiksi länsikeskeistä kirjallisuuden kaanonia, ja vaikka heilläkin on ehdoton paikkansa maailman kirjallisuushistoriassa, moninaisuuden laajentamisessa tila voisi silti olla mieluummin jollakulla muulla.
Haasteen voi suorittaa kahdella eri tavalla:
TAPA 1:
Lue kirjat ruudukkoon laitetussa kuukausijärjestyksessä
TAPA 2:
Lue kirjat haluamassasi järjestyksessä.
Molemmille tavoille on olemassa omat mallipohjat. Kirjoja luetaan kuitenkin haasteeseen maksimissaan yksi per kuukausi, sillä tarkoitus on laajentaa lukukokemuksiaan koko vuoden ajan. Haastetta ei voi siis saada valmiiksi ennen joulukuuta 2025. Toki omalla ajallasi voit lukea yhteen kohtaan useammankin kirjan näin halutessasi!
HUOM 3. Saat osallistua haasteeseen myös vaikkapa vain kahdella kirjalla – sekin on jo onnistuminen, jos vuoden aikana lukee haasteeseen kirjat vaikkapa helmikuussa ja lokakuussa. Jokainen kohta on plussaa, ja 12 kohdan täyttäminen ei ole edellytys mukaan tulemiselle
Haasteen aihetunniste somessa on #luemaailmavuodessa, ja toki minut (@mitaluimmekerran) merkitsemällä haastepohjiin on sallittua, viimeisen kirjan kohdalla jopa suotavaa, jotta pääsen sekä selailemaan että jakamaan teidän lukuvuosianne, jos niin haluatte. Nämä on kuitenkin täysin vapaaehtoisia juttuja, pääasiassa luetaan kuitenkin ihan vain itsellemme. 🖤
Haastekohdat tekstimuodossa:
1. Pohjoisafrikkalaisen kirjailijan kirjoittama kirja*
2. Keski- tai eteläafrikkalaisen kirjailijan kirjoittama kirja
3. Alkuperäiskansaan kuuluvan kirjailijan kirjoittama kirja
4. Lähi-itään kuuluvan maan kirjailijan kirjoittama kirja
5. Suoraan japanista, koreasta tai kiinasta suomennettu teos
6. Kirjassa käsitellään maahanmuuttotaustaisuutta tai se on diasporakirjallisuutta
7. Etelä- tai kaakkoisaasialaisen kirjailijan kirjoittama kirja
8. Kirjailija on Aasian maasta, joka loppuu -stan
9. Kirjailija on kotoisin ei-englanninkielisestä saarivaltiosta
10. Väliamerikan tai Karibianmeren valtion kirjailijan kirjoittama kirja
11. Eteläamerikkalaisen kirjailijan kirjoittama kirja
12. Kirja kirjailijalta, joka kuuluu kansaan, jonka valtiota ei ole (täysin) tunnustettu
(* Haasteen julkaisun jälkeen hoksasin Afrikan jaon aivan hassuksi, joten kannustan moninaisuuteen kirjaimellisuuden edellä: jaa Afrikka pohjois-etelä-akseliin vaikkapa Saharan tai päiväntasaajan muodossa, kunhan koko mantereen valtiot pääsevät jollain tapaa mukaan.) Lukuvinkkejä jaan haasteeseen ensisijaisesti instagramissa, instagram.com/mitaluimmekerran.
Osallistuminen on mahdollista myös blogin tai ihan vain paperille täytetyn päiväkirjan muodossa, kysymyksiä haasteesta saa jättää kommentteihin. Tervetuloa mukaan, ihan jokainen!