tiistai 1. tammikuuta 2019

10 x 3 KIRJAA VUODELTA 2018

Ihan alkuun, ihanaa vuotta 2019 teille kaikille siellä ruutujen ja näyttöjen takana! Olkoon se ihana ja heleä vuosi, valoisa ja kaunis. Armollinenkin, mutta myös aikaansaava. Kaikkea sellaista, mitä toivoit jo vuodelta 2018.

Ja kun edellinenkin vuosi nyt on mainittu, palataan vielä hetkeksi niiden kirjojen pariin. Onnistuin vuoden 2018 lukemaan 99 kirjaa, joista jopa 16 sai minulta viisi tähteä. (Ne löytyy listattuna Instagramistani, ketä kiinnostaa.) Lisäksi noihin kirjoihin mahtui yhteensä 20 sarjakuvateosta, 45 romaania, yhdeksän runoteosta, viisi novellikokoelmaa, kaksi essee kokoelmaa sekä viisi tietokirjaa. Luin kirjoja 18 erimaalaiselta kirjailijalta, ja jopa 74 näistä oli naisen/naiseksi oletetun kirjailijan kirjoittamaa teosta. Yhteensä luin kirjoja myös 87 eri kirjailijalta, joten yhteen yksittäiseen en varsinaisesti jumiin siis jäänyt. Ja kuten aiempina vuosina kokoan nyt sekä lemppareitani että jostain syystä tökkineitä kirjoja eri kategorioiden alle, ja annan niiden koosteenomaisesti puhua puolestaan. Vuoden 2017 listaus löytyy täältä, ja 2016 listaus täältä. Kaikki vuonna 2018 luetut kirjat postauslinkkeineen taas löytyy täältä



LAADUKKAIMMAT JA VAIKUTTAVIMMAT LEMPPARIT
ELI KIRJOJA, JOISTA PITÄMISESTÄ OLEN SALAA HIEMAN YLPEÄ




SUURINTA LÄMPÖÄ JA RAKKAUTTA HERÄTTÄNEET
ELI KAIKELLA TAPAA IHASTUTTAVIMMAT KIRJAT


ENITEN VOIMAANSA AJAN SAATOSSA MENETTÄNYTTÄ
ELI KIRJOJA JOISTA PIDIN LUETTUANI, MUTTA NE OVAT HAALISTUNEET
TAI MUUTEN KADOTTANEET TAIKANSA AJAN SAATOSSA

03 Han Kang : Ihmisen teot

(* täällä Sirrin Sivutiellä-blogissa oikeastaan on mitä mainioimmin sanotettu syy miksi Rouva C. on menettänyt suurimman innostukseni kirjaa kohtaan. Heräilin itsekin kirjan ongelmallisuuteen jo jonkin aikaa sitten, ja sen käsittelytapa alkoi tympiä, mutta onneksi Sirrin teksti kertoo tärkeimmät pointit niin itse ei tarvitse käsitellä asiaa uudelleen.)


SUURIMMAT TUNNEKUOHUN AIHEUTTAJAT
ELI KIRJAT, JOITA LUKIESSA UNOHTUI KOKO MUU MAAILMA



LUETUIMMAT
ELI KIRJAT, JOISTA KIRJOITETUT POSTAUKSET OVAT LEVINNEET LAAJIMMALLE


HÄMMENTÄVIMMÄT KOKEMUKSET
ELI KIRJAT, JOISTA EN VIELÄKÄÄN TÄYSIN TIEDÄ MITÄ MIELTÄ OLEN

01 Eka Kurniawan : Kauneus on kirous
02 Samanta Schweblin : Houreuni
03 Johannes Anyuru : He hukkuvat äitiensä kyyneliin


YLLÄTTÄVIMMÄT KIRJALÖYDÖT
ELI KIRJAT, JOISTA ETUKÄTEEN EN JOSTAIN SYYSTÄ AJATELLUT LÄMPEÄVÄNI, MUTTA JOTKA VEIVÄTKIN TÄYSIN MENNESSÄÄN

01 Golnaz Hashemzadeh Bonde : Olimme kerran
02 Emma Cline : Tytöt
03 Susinukke Kosola : Avaruuskissojen leikkikalu


ONGELMALLISINTA LUKUKOKEMUSTA
ELI KIRJAT, JOIDEN SISÄLTÖ KAIPAISI HUOMATTAVASTI ENEMMÄNKIN KRIITTISTÄ POHDINTAA

01 Gail Honeyman : Eleanorille kuuluu ihan hyvää
02 Hanna Velling : Kirjosieppo
03 David Ebershoff : Tanskalainen tyttö

HENKILÖKOHTAISESTI TÄRKEIMMÄT
ELI KRITIIKITTÄ RAKASTETUT KIRJAT, JOITA SUOSITTELISIN IHAN KAIKILLE

01 Tove Jansson : Kesäkirja
02 Elena Ferrante : Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät
03 Elin Willows : Sisämaa

MAAILMAANI ENITEN MUUTTANEET
ELI KIRJAT, JOTKA SAAVAT KATSOMAAN ASIOITA TÄYSIN UUDELLA TAVALLA

01 Maggie Nelson : Argonautit
02 Rachel Cusk : Ääriviivat
03 Liv Strömquist : Kielletty hedelmä

Löytyikö yhteisiä? Mitkä teidän vuonna 2018 lukemistanne kirjoista olivat vaikuttavimmat tai maailmaanne suurimmiten muuttaneet? Mahtuiko vuoteen lukufloppejakin?

16 kommenttia :

  1. Kiitos kivasta listauksesta :). Sieltä löytyi monia minuakin ilahduttaneita romaaneja, kuten Turunen, Strout, Ferrante ja Cusk. Minulle vuoden flopit on paljon helpompi luetella kuin suosikit, sillä tämä oli todella tasaisen hyvä lukuvuosi. Ehkä silti parhaiten mielen päälle jäi romaaneista Ishiguron Pitkän päivän ilta, tietokirjoista Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin ja sarjakuvaromaaneista Ahokoivun Oksi. Ja ne flopit, nehän oli Ketun Piippuhylly, Moyesin Ne jotka ymmärtävät kauneutta (jo pelkkä nimi..) ja kaikista karmeimpana Kuangin hypetetty Poppy war. Hyvää lukuvuotta 2019!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoja lemppareita sinullakin ollut! Ja flopeistasi itse pidin kovastikin Piippuhyllystä, mutta kaksi Ketun ensimmäistä romaania taas olleet muuten omiakin lukufloppeja tänä ja viime vuonna. Ja kiitos kovasti, sitä samaa myös sinne! :)

      Poista
  2. Onpa hauska huomata, etten ole ainut, joka nyt ihmettelee, mitä näki ja tunsi vuosi sitten lukiessaan Hang Kangin Ihmisen tekoja... annoin sille tuolloin viisi tähteä, mutta nyt en todellakaan muista kirjasta juuri mitään. :D Ihanaa, että pidit Emma Clinen Tytöistä! Se oli minun TOP-listallani vuosi sitten. Kirjassa oli erikoista vetovoimaa, joka iski vähän puun takaa, kun en oikein tiennyt mitä kirjalta odottaa. Lucy Barton-kirja oli minulle viime vuoden viimeinen lukemani kirja, ja nousee kyllä omallekin top-listalleni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Clinen Tytöt on roikkunut lukulistallani ties miten kauan, mutta nyt kesällä lähinnä oman hyllyn kirjoja lukiessa se viimein pääsi vuoroon! Ja juuri samoin kuin sinulla tosiaan, pääsi se vetovoimaisuudellaan yllättämään. Lucy Bartonista päästään onneksi lukemaan myös tänä keväänä, kun Stroutilta tulee samoja henkilöitä sivuava novellikokoelma, en malta odottaa! <3

      Poista
  3. Ihanan pitkä lista lemppareita ja vähän vähemmän lemppareita! Joitakin yhteisiä suosikkeja meillä on, ainakin Cusk ja Willows. Rakastin myös Stroutia ja Ferrantea, mutta heitä olen lukenut jo aiemmin (pl. Ferranten Hylkäämisen päivät, jonka luin viime keväänä, mutta se ei noussut ihan suosikkeihini, vaikka hieno onkin). Sen sijaan Han Kangin Ihmisen teot ja kaikki muut häneltä lukemani teokset ovat tehneet minuun lähtemättömän vaikutuksen eivätkä ole laimentuneet ollenkaan.

    Viime vuoden floppeja taas en ole hirveästi miettinyt. Vaikka kirjavuoteni oli mahtava, luin silti vähän liikaa huonojakin kirjoja. Osan niistä olisi voinut jättää surutta kesken. Kaikkein kamalin niistä oli ehdottomasti Steven Hallin Haiteksti!

    Lukuisaa uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta taas tuntuu, etten alunperinkään päässyt Ihmisten tekoihin tarpeeksi hyvin "sisälle", ja siksikin menettänyt ajan myötä vaikutustaan. Siinä ei ollut minulle samaa taikaa kuin esimerkiksi Vegetaristissa.. :)

      Ja kiitos, sitä samaa myös sinulle!

      Poista
  4. Luin viime vuonna tosi paljon mahtavia teoksia, mutta pari vaikuttavaa voin mainita: Pieni elämä ja Viha jonka kylvät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoja teoksia kumpainenkin, ihana että sinäkin niistä pidit. :)

      Poista
  5. Sun tapa lajitella näitä on ihana! Ja oon jotenkin niin superiloinen, että oon löytämässä lukumakuani uudestaan ja aavistelen, että sun lemppareista moni tulee olemaan myös oma lemppari! Ja niitä on lukematta vielä paljon! Parasta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, ihanaa! Ja kun taas nähdään, voidaan syventää keskustelemalla niitä kirjoja entisestään. Se vasta parasta onkin! <3

      Poista
  6. Puoliakaan kirjoista en ole lukenut, mutta herätti taas ajatuksia tulevan vuoden suhteen. Joululahjojen joukosta kun löytyi kirjakaupan lahjakortti.
    Ylpeys ja ennakkoluulo sekä Kesäkirja ovat aivan lemppareita, molemmat on luettu pariinkin otteeseen. Ferrante osoittautui (yllätys yllätys) minunkin suosikiksi ja olen onnistunut koukuttamaan muutaman työkaverinkin lukemaan sarjaa.
    Tein kirjamessuilta ihania löytöjä Fabriikki kustannuksen pisteeltä, joten seuraavana lukuvuorossa on Alejandro Zambran Kotiinpaluun tapoja, joka kuvauksen perusteella vaikuttaisi hyvinkin mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, tuo Zambran teos oli kyllä hieno! Sain viime vuonna joululahjaksi kaikki 2018 julkaistut Fabriikin kirjat, ja se oli kyllä mainio tapa löytää uutta luettavaa. :) Ja kirjakauppalahjakortti on ihan mahtava lahja, ei voi mennä lainkaan pieleen!

      Poista
  7. Ah, Sivuhenkilö on minullekin kirjavuoden huippuja. Ja vanhemmista ikisuosikkini Orlando ja Kesäkirja ilahduttavat listalla. Lisäksi suosikeissasi on monia, jotka minulla vielä odottavat lukupinossa lukemista, kuten Pölyn ylistys ja Argonautit.

    Lucy Bartonista en jostakin syystä viehättynyt, vaikka sen pitäisi periaatteessa olla juuri sellainen kirja, joka minuun uppoaa. Tuossa Anyurun kirjassa minua taas häiritsi se, että se oli kirjoiutstyyliltään ja rakenteeltaan jotenkin persoonaton ja siloiteltu - sisältö oli kyllä kiinnostavaa, ja olisin halunnut pitää kirjasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lucy Barton tuntuu hieman jakavan, osin juuri niidenkin keskuudessa, kenelle se "paperilla" olisi tosiaan ollut juuri sellainen, josta olisi kuulunut pitää. Minut se vei täysin mennessään, mutta kaikki kirjallisuus ei tosiaan kaikille ole. :) Ja vähän samat jutut tuossa Anyurussa häiritsivät minuakin, periaatteessa olisin halunnut pitää siitäkin, mutten saanut edes viime metreillä kiinni tarinan imusta, ja kokonaisuus jäi hurjan etäiseksi.

      Poista
  8. He hukkuvat äitiensä kyyneliin oli minullakin yksi hämmentävimpiä, mutta silti parhaimpia lukukokemuksia. Minun vuoden kirjani oli Pieni elämä ja Karin Erlandssonin kirjat ilahduttivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pieni elämä on kyllä upea. Luin sen itse vuoden 2017 puolella, mutta ehdottomasti viime vuosien vaikuttavimpia kirjoja. <3

      Poista