Ensi vuoden kirjakatalogit ovat täällä taas, ja mikäs sitä mielenkiintoisempaa onkaan, kuin tulevien julkaisuiden selailu. Olen jo kokemuksesta oppinut, että puolet kiinnostavimmiksi valituistani jäävät toki aina lukematta ja vähintään sama määrä menee minulta katalogeissa ohi, ja löytää luokseni vasta muiden blogien kautta, mutta mitäs pienistä. Selailin joka tapauksessa ensi kevään julkaisulistoja, ja valkkailin teille kymmenen minua eniten kiinnostavaa kirjaa pieneksi listaksi.
1 0 K I I N N O S T A V I N T A
K E V Ä Ä L T Ä 2 0 1 9
01 Rachel Cusk : Siirtymä // S&S, maaliskuu 2019 Jos olette blogiani ja kirjainstagramiani edes puolihuolimattomasti aiennen seuranneet, tietänette, että olen totaalisen hullaantunut syksyn aikaan Cuskin Ääriviivat -kirjasta. Nyt kolmiosaisen sarjan toinen teos julkaistaan suomeksi, enkä ehkä enää onnellisempi voisi olla. Tätä odotan hurjasti.
02 Maggie Nelson : Sinelmiä // S&S, huhtikuu 2019 Jo kulttiteokseksi maailmalla muodostunut Sinelmiä on eräänlainen tyynyaluskirja sinisistä asioista. Rakastin Nelsonin Argonautteja yli kaiken, joten tämän suomennos saa minut erityisen onnelliseksi. Oikeastaan tämä jakaa ykköspaikan Cuskin kanssa, mutta ehkä tällä tarkalla järjestyksellä ei ole niin väliä.
03 Helmi Kekkonen : Olipa kerran äiti // Siltala, maaliskuu 2019 Kekkosen Helmistä on muodostunut kotimainen lempikirjailijani lyhyessä ajassa paitsi toki ihanan persoonallisuutensa myös loistavien kirjojen vuoksi. Nyt häneltä julkaistaan keväällä uusi, äitiydestä kertova kirja. Oikeastaan kaikki mitä Helmi kirjoittaa, kiinnostaa, joten tämä on myös korkealla kärjessä kevään kirjajulkaisuja odottaessa.
04 Elizabeth Strout : Kaikki on mahdollista // Tammi, maaliskuu 2019 Tämä on nyt selvästi minun kirjakevääni, kun kaikki vuoden 2017 lempikirjailijat saavat uudet suomennoksensa muutaman kuukauden sisällä! Hurmaannuin pienestä Nimeni on Lucy Bartonista hurjasti, joten toki Stroutin uudempikin käännetty teos kiinnostaa. Tässä Lucy palaa synnyinseuduilleen Amgashiin, ja tarinat paikallisista asukkaista antaa toivottavasti edes osin jotain, mitä ensimmäinen teos antaa odottaa.
05 Minja Koskela : Ennen kaikkea feministi // Karisto, huhtikuu 2019 Olen seurannut Koskelaa jo pitkään sosiaalisessa mediassa, ja pidän hurjasti tästä teräväsanaisesta ja rohkeasti kantaaottavasta henkilöstä. Nyt häneltä tulee kirja keväällä, ja koska sekä Koskela että hänen feminisminsä kiinnostaa erityisesti, tämä täytyy saada lukea.
06 Saara Turunen : Tavallisuuden aave ja muita näytelmiä // Into, huhtikuu 2019 Neljä näytelmää esipuheineen ilmestyy yksissä kansissa. Kirjan lisäksi Turusen näytelmä Medusan huone - kuvia vallasta kiinnostaa kevään Q-teatterin ohjelmistossa.
07 Helmi Kekkonen & Aino Louhi : Nurinkurin Anna // S&S, maaliskuu 2019 Lastenkirjat eivät nyt opintovapaalla ole niin kuuluneet lukemistooni, mutta kuten jo sanoin, ihanan Kekkosen teokset kiinnostavat aina. Louhen kuvitukset ovat myös viehättäviä, joten tähän täytyy tutustua myös!
08 Kim Thúy : Ru // Gummerus, huhtikuu 2019 Omaelämäkerrallinen romaani vietnamilaisuudesta, venepakolaisuudesta ja uusista aluista. Vaikka itse Vietnamin sodasta onkin jo vuosia, venepakolaisuus on edelleen järjettömän kansainvälisen politiikan kammottavampia puolia ihan täällä meidän eurooppalaisillakin vesillämme.
09 Celeste Ng : Tulenarkoja asioita // Gummerus, maaliskuu 2019 Ng:n Little Fires Everywhere on näkynyt hurjasti kirjasomessa, ja voittipa se vuoden 2017 Goodreads-palkinnonkin lukijoiden äänestäessä vuoden kirjaa. New York Times bestseller kuulostaa kiinnostavalta, toivottavasti muutenkin kuin siksi, että siitä on vain kuullut hyvin paljon kaikkialta.
10 Soili Pohjalainen : Valuvika // Atena, maaliskuu 2019 Pohjalaisen Käyttövehkeitä oli kaikessa arkisuudessaan jotenkin erityisen sympaattinen teos, ja vaikkei ehkä itselle maailman suurimmaksi kirjaksi noussutkaan, jätti jälkeen vilpittömän halun lukea lisää kyseiseltä kirjailijalta. Toisessa romaanissaan Pohjalainen sukeltaa sukupolvierojen ja avioliittojen monimutkaiseen maailmaan, mikä myöskin kaikessa tavallisuudessaan kuulostaa varsin mielenkiintoiselta lähtökohdalta. Tai ainakin Pohjalaisen kohdalla, sillä kenen tahansa muun kirjoittamana tämän olisin saattanut aivan totaalisesti ohittaakin.
x
Lisäksi muista vanhoista tutuista Laura Lindstedtiltä (Teos), Emma Puikkoselta (WSOY) & esimerkiksi Jeffrey Eugenidesiltä (Otava) on myös tulossa uutta kevään mittaan. Jälkimmäiseltä vielä novellikokoelma, joka ehkä täytyy ottaa lukuun, vaikka Naimapuuhia olikin ihan jättimäinen pettymys. Myös André Acimanin Kutsu minua nimelläsi ilmestyy Tammen kustantamana maaliskuussa, Call me by your name -elokuva oli viehättävä, joten kenties kyseiseen kirjaan täytyy ennättää tutustua myös. Ei taida keväälläkään tulla hyvästä lukemisesta pulaa!
Löytyikö listalta yhteisiä odotuksen kohteita? Mitä muuta te odotatte kirjakeväältä 2019?
Ng, Ruy ja Strout löytyvät minunkin listaltani. Stroutia en ole vielä lukenut, mutta Lucy Barton kyllä jo odottelee lukupinossani. Uskaltauduin siitä huolimatta ottamaan kevään uuden Stroutin listalleni, sillä se kuulosti niin lupaavalta katalogissa. :) Rachel Caskin Ääriviivoja juuri aloittelin ja on ihan kiinnostavaa nähdä, mitä kirjasta tykkään. Idea on ainaki hyvä, mutta en oikein vielä ole päässyt sisälle kirjaan (n. 20 sivua luettu...).
VastaaPoistaLucy Bartonistahan saisi vaikka mukavaa joululomalukemista, suosittelen kyllä lämmöllä! <3 Ja jään mielenkiinnolla odottelemaan mitä pidät Ääriviivoista kun pääset vielä pidemmälle! Itse tosin rakastuin jo ensi sivuilla! :D
PoistaTulenarkoja asioita ja Ru kiinnostavat erityisesti. Nappasin avajaispäivänä Cuskin Ääriviivat lainaan, joten jos tykkään, on tietenkin luettava myös tuo keväällä julkaistava osa.
VastaaPoistaMulla on mennyt ohi tuo Saara Turusen näytelmäkokoelma ja se, että Emma Puikkonen julkaisee uutta. Tykkäsin myös Pohjalaisen Käyttövehkeistä, vaikkei se tosiaan mikään mullistava teos ollut, joten uskon - jos en keväällä niin myöhemmin - lukevani tuon Valuvian. Eugenidesiltä en ole lukenut mitään aiemmin, mutta novellit kiinnostavat.
Itse odotan kaikista eniten Jonas Hassen Khemirin ja Joel Haahtelan uutukaisia. :)
* avajaispäivänä kyseessä siis Oodi :-D
PoistaMun varmaan täytyisi antaa Haahtelalle uusi mahdollisuus. Olen yhden kirjan häneltä lukenut, mutta se tuntui kovin vieraalta, enkä sen jälkeen ole tullut yrittäneeksi uudelleen! Ja hauskoja lukuhetkiä Cuskin parissa, toivottavasti nautit! <3 Pitää itsekin kyllä ehdottomasti joululomalla Helsingissä vieraillessa päästä käymään Oodissa, ihana ollut seurata uutisointia millaisen kävijäryntäyksen kohteena se onkin jo ollut. :)
PoistaOdotan näistä myös innolla ainakin Cuskin ja Nelsonin (jonka aiheesta tulee mieleen Han Kangin The White Book, joka taas kertoo valkoisista asioista ja on aivan ihana!) teoksia. Olen jo lukenut Stroutin (IHANA), Ng'n (huono) ja Acimanin (ihan ok) kirjat englanniksi, kiva kun tulevat suomeksi.
VastaaPoistaHuomasinkin Goodreadsista, ettet ollut kauheasti Ng:n kirjalle lämmennyt! Minua häiritsi vähän suomennoksen kansi, se alkuperäinen oli visuaalisesti kiinnostavampi ja varmaan jopa yksi syistä, miksi kyseisestä kirjasta ylipäätään olen kiinnostunut!
PoistaKiva vinkkilista, kiitos tästä. Listasta löytyi minuakin kiinnostavia kirjoja: Kim Thúy, Ng ja Strout kiinnostavat takuuvarmasti.
VastaaPoistaKiva kuulla! :) Monipuolinen käännöskevätkin tulossa, näitä odotellessa :)
PoistaKiinnostavia poimintoja! Olen itsekin tällaista listaa rakennellut, mutta ongelmana on juuri tuo määrän rajaaminen. Huomaan nimittäin innostuvani noin joka kolmannesta kirjasta, vaikken millään keinolla pysty niitä kaikkia lukemaan. :D
VastaaPoistaHahah, siksi minullakin on TOP 10 , ettei jokainen kirja katalogeista sentään pääse mukaan. :D Toki se jättää varmasti hurjan monta mielenkiintoista ulkopuolelle, mutta sellaisia jokeri-kirjoja on sit hauska bongailla muiden blogeista!
PoistaMinä en ole vielä ehtinyt selata kevätkatalogeja (paitsi lastenkirjojen osalta, huoh...), mutta Nelson, Koskela ja Puikkonen kiinnostavat erityisesti!
VastaaPoistaTuota Koskelaa odotan kyllä itsekin paljon, toivottavasti tuo jotain uutta ja raikasta femistisen kirjallisuuden kentälle. :)
PoistaAbout puolet näistä oli omallakin listallani! Argonautit on edelleen lukematta, mutta kyllä mä sen luen, ihan kohta! Mä luulen, että jään Kekkosen kohdalla oottamaan sun arvioita, kun aiheena äitiys ja lastenkirjat ei oo ihan kärkipäässä mun kiinnostuksenkohteita.
VastaaPoistaEihän ne minullakaan ole, mutta siksi juuri on rikkaus lukea sellaisistakin asioista ihanien kirjailijoiden kirjoja. Onhan Argonautitkin hurjasti vanhemmuutta, mutta juuri siksi niin mielenkiintoinen, kun avaa ovia maailmaan, joita ei itse ole kokenut. Sitä minulle kirjallisuus noin muutenkin kun parhaimmillaan on. :)
Poista