maanantai 26. kesäkuuta 2017

PRIDEVIIKON KIRJALISTA


Tällä viikolla vietetään aina niin upeaa ja vahvaa Pride-viikkoa, ja jos sen näkymiseltä katukuvassa onnistuu välttämään, saa varsin vahvat laput silmillä kulkea. Yöpöydän kirjat -blogin Niina emännöi tämän viikon kirjablogien Pride-lukutempausta, ja vaikka en ihan varma vielä ole ehdinkö itse varsinaisesti teemaan liittyviä kirjoja lukea (pahuksen lukujumi sentään, ainoa mikä tuntuu tällä hetkellä etenevän, on keskinkertainen dekkarikirjallisuus...), ajattelin kuitenkin oman spontaanin instagram-postaukseni innoittamana vinkata nyt täälläkin sopivaa luettavaa tälle viikolle. Ja omia suosituksia otan vastaan myös enemmän kuin mielelläni, ehkä näiden lukemista voi jatkaa lähiviikoillekin varsin hyvällä omallatunnolla! 


PAJTIM STATOVCI : TIRANAN SYDÄN
Upea kirja transsukupuolisuudesta, ulkopuolisuudesta, stereotypioista ja sukupuolisuudesta, niin Italiassa, Albaniassa, New Yorkin hämärillä kujilla kuin omassa koti-Suomessammekin. Vahva ja koskettava romaani, jonka soisi kuuluvan hieman jokaisen lukulistalle, aatemaailmaan katsomatta. 


INKERI MARKKULA : KAKSI IHMISTÄ MINUUTISSA
Suosittelin tätä kesälukemiseksi kaksi postausta sitten, ja suosittelen tätä nyt uudestaan. Kirja, jolle soisi huomattavasti enemmän lukukertoja, tarina, jonka toivoisi huomattavan monien tietävän. Kaksi ihmistä minuutissa on paitsi tarina lääketeollisuudesta ja eriarvoisuudesta, se on myös tarina kahden äidin lapsesta, joka ei kuulu toiselle, jos toista ei ole. 


TOMMI KINNUNEN : NELJÄNTIENRISTEYS & LOPOTTI
Kinnusen kahteen osaan päässyt sukuromaani kurkistaa ensimmäisessä osassaan homoseksuaalisuuden riipaisevaan historiaan ja toisessa osassa elää sitä jo avoimemmin, vanhojen traumojen varjossa. Etenkin Onnin tarina tuli itselle hyvin lähelle, ja onnistui vaikuttamaan suuresti, sen kipeys tuntui omassa sydänalassa saakka. Tuomaksen tarina lähempänä nykyaikaa taas toi eteen sellaista raadollisuutta ja epäreiluutta, ettei sitä täysin kuivin silmin voinut lukea. 


TOVE JANSSON : REILUA PELIÄ
Toven omaelämäkerrallisenoloinen pienoisromaani on kaunis tarina kahdesta naisesta, jotka paitsi jakavat yhteisen käytävän työtilojensa välillä, jakavat myös arkensa, tunteensa, pelkonsa ja toiveensa. Kaunis, rauhallinen ja hurjan lähelle tuleva kirja ei tee itsestään numeroa saati huutele sensaatiohakuisesti, mutta antaa silti enemmän kuin moni muu kirja yhteensä.


PAJTIM STATOVCI : KISSANI JUGOSLAVIA
Statovci on niin upea, että häneltä voi olla samalla listalla koko tähänastinen tuotanto, olkoonkin, että se on vasta kaksi kirjaa. Siinä missä Tiranan sydän tietyllä tapaa laajempi kannanotto seksuaalisuuden muotittamiselle ja leimaamiselle, on Kissani tarina yhdestä ihmisestä, yhdestä suhteesta, sen taustoista, kivuista ja nousuista. Kaunis tarina vie mukanaan ensisivuilta lähtien.


HANYA YANAGIHARA : PIENI ELÄMÄ
Pieni elämä ei ole ehkä mikään joutuisin hyvänmielenkirja, mutta kaikessa traagisuudessaan on senkin pohjavire kuitenkin valoisa, ja vaikka tarina etenee kauhuista toiseen, voi pahimmastakin selvitä kun vierellä on oikea ihminen. Rakkaus ei katso sukupuolta, se kiinnittyy hyvyyteen ja hyväsydämisyyteen, ja sen kauniin kaihosassa tunnelmassa Yanagihara tarinaansa kuljettaa lähes tuhannen sivun läpi.

HAUSKAA PRIDE-VIIKKOA KAIKILLE! 


8 kommenttia :

  1. Kiinnostava listaus, osa tuttua, osa lukematta. Inkeri Markkulan kirja on niin hieno, haikea ja kaunis, värikylläinen. Toivottavasti moni löytäisi sen. Pieni elämä jää mieleen, Kissani Jugoslavia kulkee omia, kiehtovia polkujaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Markkulan Kaksi ihmistä minuutissa on kyllä kirja, jonka soisi enemmänkin olevan esillä. Mutta onneksi sitä voi ainakin itse vähän väliä täällä nostella!

      Poista
  2. Todella hienoja vinkkejä, kuten Katja, niin itsekin osan olen jo lukenut ja osaa pohdin vasta. Ehkäpä täytynee tarttua tuohon Kaksi ihmistä minuutissa, kun sitä olet jo pariin otteeseen suositellut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tartu ihmeessä, se on kyllä lisälukijansa ansainnut. Jäi ehkä viime vuonna vähän muiden kotimaisten varjoon, oli tosin varsin tasokas vuosi muidenkin esikoisteosten kanssa, joten ei ihme ettei jokaiselle jäänyt ihan sitä ansaitsemaansa palstatilaa!

      Poista
  3. Kivan vinkkilistan olet koonnut. En ole yhtään näistä lukenut, mutta kovasti on noita Statovcin ja Kinnusen teoksia suositeltu monelta suunnalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä todellakaan suotta, varsin upeita kotimaisia kumpikin, Statovci vielä aivan omalla tasollaan kun Kinnunen kulkee ehkä enemmän niitä tuttuja ja turvallisia teitä. :)

      Poista
  4. Nyt vasta huomasin, että sinullakin on täällä vinkkilista! Jee! Hyviä kirjoja ja näköjään paljon samojakin, no miksipä ei, kun tosiaan hyviä ovat.

    Pieni elämä odottelisi mulla, muttah... tuo sivumäärä, tämä lukujumi. Katsellaan kuinka käy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän, lukujumitustiloissa lähes tuhatsivuiset ei ehkä ole niitä helpoimpia aloitettavia.. :D Mutta Pienen elämän kunniaksi on kyllä sanottava, että joutuisa ja helppolukuinen se rankoista aiheistaan huolimatta on!

      Poista