Hyvää kansainvälistä naistenpäivää ihan jokaiselle siellä ruutujen takana! Vaikka naistenpäivän poliittisista puolista riittäisi asiaa vaikka omaan postaukseensa, tällä kertaa jatkan kuitenkin lähinnä kirjallisuuden parissa.
Puoli vuotta sitten Miran kanssa pystyyn pistämäni Joka päivä on naistenpäivä -klassikkohaasteen ensimmäinen osa kun on tullut päätökseen ja on aika sekä kerätä sen myötä luettua kirjallisuutta ylös tänne blogiini, myös lanseerata haasteen seuraava osa! Jatkotoiveita tuli useammaltakin suunnalta, ja koska tämä haaste on omakin lempparimme, päätimme jatkaa sitä myös seuraavalla vuodella! Toivotammekin mukaan siis sekä kaikki jo aiemmin osallistuneet että ne, jotka eivät vielä ensimmäiseen osaan mukaan ehtineet, hyvä klassikkokirjallisuus kuuluu ehdottomasti kaikille! Mutta ennen varsinaisia sääntöjä, tehdäänpä pientä loppuyhteenvetoa edellisestä.
x
ENSIMMÄISEN OSAN KOONTI
Oletko jo lukenut kirjoja tähän haasteen? Edes sen yhden? Ihanaa! Linkkaa tämän postauksen kommentteihin koontipostauksesi tai tee koonti suoraan sinne. Sekä postatut että postaamattomat kirjat lasketaan, pääasia että olet ne lukenut.
Tässä omat haasteeseen lukemat kirjani:
Oma varovainen tavoitteeni oli kuusi kirjaa, eli yksi kuussa. Innostuin kuitenkin ennakoitua enemmän, ja kasaan sain jopa kymmenen. Erityisesti ilahduttaa kolme neljä viimeisintä, ne ovat tehneet varsin lähtemättömän vaikutuksen allekirjoittaneeseen. Olen huomannut haasteen myötä muutenkin osanneeni irroittaa hieman enemmän otetta uutuuskirjoista, mikä on tehnyt erityisen hyvää. Seuraavaan haasteeseen asetan itselleni tavoitteeksi 12 kirjaa, mikä toivottavasti on ihan saavutettavissa, koska tällä kertaa haasteaikaa on kokonainen vuosi.
HAASTEEN JATKO-OSA
Koska haasteesta on muodostunut tärkeä osa omaa lukemistoani, halusimme sitä yhdessä edelleen jatkaa. Säännöt ovat edelleen täysin samat, mutta lisäksi mukaan voi ottaa omaa painotustaan lukemisen moninaisuuden lisäämiseksi. Siitä lisää alempana.
- Miten osallistun? Lue haasteaikana 8.3.2019–8.3.2020 vähintään yksi naisen kirjoittama klassikkoteos, ja olet mukana haasteessa. Tarkoitus on luoda matalan kynnyksen haaste, jossa yksikin kirja riittää osallistumiseen. Kaikki siitä yli menevät ovat vain plussaa.
- Kuka voi osallistua? Kuka tahansa. Jos sinulla on blogi, kerää haasteen lopuksi luetuista klassikoista koonti tai linkkaa lukemasi klassikot tänne minun blogiini haasteen lopuksi ilmestyvään koostepostaukseen. Sama toimii myös muilla sosiaalisen median alustoilla, kuten Twitterissä tai Instagramissa. Haasteessa voi olla myös ehdottomasti mukana ilman varsinaista alustaa, kokoat vain lukemasi kirjat ja tulet kertomaan ne 8.3.2020 ilmestyvään koosteeseen, jotta saamme jokaisen kirjan mukaan yhteiseen koontiin. Instagramissa haastetta englanniksi ylläpitää ihanaakin ihanampi @ireadlikephoeberuns-Mira.
- Mitä lukea? Omia vinkkilistoja tai yksittäisiäkin vinkkejä otetaan tämän postauksen kommenttiboksissa enemmän kuin mielellään vastaan, ja aiempien perusteella olen koonnut oman listan myös blogiini, joka löytyy tuolta yläpalkista nimellä (Yli) 100 naisten kirjoittamaa klassikkoa. Tähän haasteeseen ovat myös modernit klassikot erityisen tervetulleita, rajat eivät ole tiukkoja saati ehdottomia. Genre on tosiaan vapaa, voit aivan hyvin lukea novelleja, romaaneja, runoja tai vaikka klassikkoaseman saavuttanutta tietokirjallisuutta. Kaunokirjallisuuden alla kaikki klassikkodekkareista klassikkofantasiaan ja klassiseen romanttiseen komediaan käy vallan mainiosti. Halutessaan voi lukea vaikka mahdollisimman monesta eri genrestä kirjoja, tai yhdestä mahdollisimman monta. Tai kahlata läpi pelkää feminististä klassikkokirjallisuutta. Tai lukea sen tasan yhden, mielenkiintoisen, jota on jo pitkään tehnyt mieli lukea, mutta ei ole saanut aikaiseksi.
- Haluatko lisähaastetta? Naiseus osataan onneksi ymmärtää nykyään jo entistä moninaisemmaksi, joten haluamme moninaisuutta myös mukaan haasteeseemme. Jos kotimaiset sekä englannin kielestä käännetyt perusklassikot jo alkavat olla hallussa, suosittelemme tarttumaan esimerkiksi aasialaisiin, oseanialaisiin, eteläamerikkalaisiin ja afrikkalaisiin klassikoihin. Muunsukupuolisuus ja transsukupuoliset kirjailijat ovat historiassa klassikkotasoisissa teoksissa näkymättömissä, mutta jos on vaikeuksia löytää heidän kirjoittamaansa kirjallisuutta vanhemmista teoksista, tässä kohti erityisen hyvin mukaan pääsee moderneilla klassikoilla. Sukupuolten kirjo on laaja ja moninainen, joten emme siis jääkö liikaa jumiin haasteen naisklassikkosanaan.
- Miksi klassikkohaaste? Kuten Saara Turunen Sivuhenkilö-romaanissaankin kertoo, klassikot syntyvät siitä, kun tiettyyn kirjaan viitataan tarpeeksi usein klassikkona. On aika ottaa klassikkous haltuun myös muilta kuin ei-valkoisilta heteromiehiltä, ja viitata systemaattisesti heidän kirjoittamiinsa klassikkoteoksiin. Siksi Joka päivä on naistenpäivä -klassikkohaaste.
- Osallistutko jo kirjablogien vuosittaisiin Klassikkohaasteisiin? Lue seuraavaan naisen kirjoittama klassikko, ja voit osallistua samalla kirjalla kumpaankin haasteeseen. Päällekkäisyys on tässä vain positiivinen asia!
- Jos postaat aiheeseen liittyviä julkaisuja somessa, käytä hastagia #everydayiswomensdayreadingchallenge. Hastag on englanniksi, koska julkaisemme haasteen instagramissa myös kansainvälisille kirjainstagrammaajille!
- Jos/kun kiinnostuit haasteesta, ilmoittaudu mukaan tämän postauksen kommenttikentässä! Voit samalla kertoa oman lempiklassikkosi, jonka nainen on kirjoittanut, tai vaikkapa pohdiskella, mitä haasteeseen tahtoisit lukea. Toisaalta mitään sitoumuksia tämä ei edellytä, joten tässä vaiheessa pelkkä huikkaus mukana olosta riittää. Ilmottautua voi missä vaiheessa tahansa, kunhan kirjansa ehtii lukea vuoden 2020 naistenpäivään mennessä!
- Ja kuvaa saa käyttää halutessaan haastepostauksen kuvituskuvana, kunhan linkkaat sen alle minun blogini. ♥
Kiitos siis jo tähän asti osallistuneille ja tervetuloa jatkohaasteeseen!
Lukuiloa ja uusia kokemuksia teille toivotellen, Laura ja Mira
NYT N Y T NYT olen mukana! Pakko saada jostain potkua lukea lisää, niin pitkään ollut tällaista hissuttelua. Naisten kirjoittamia klassikoita haluaisin ehdottomasti lukea lisää, joten nyt aion lukea, edes yhden.
VastaaPoistaIhanaa, yksikin on jo paljon! Tervetuloa mukaan. :)
PoistaKirjailuja on mukana!
VastaaPoistaLoistavaa, tervetuloa mukaan sinullekin. :)
PoistaMahtavaa, että haaste jatkuu, olen mukana edelleen!
VastaaPoistaNyt lukuhaasteen ekan osan aikana luin Shirley Jacksonin Linna on aina ollut kotimme -goottiklassikon (https://kymmeneskirjain.blogspot.com/2019/03/shirley-jacksonin-linna-on-aina-ollut.html).
Tavoitteenani oli saada edes yksi kirja luettua, joten jospa nyt seuraavan vuoden aikana tuplaisin määrän ja saisin luettua vähintään kaksi!
Ah, se onkin loistava klassikko, ihana että sitä on luettu. :) Lisään sen suosituslistalle! Ja mainio tavoite, tervetuloa mukaan jälleen. :)
PoistaKiitos tästä ja uutisesta, että haaste saa jatkoa! Olen varmasti mukana, blogissani jo laitoinkin ylös muutamia kirjoja, joita voisin haasteeseen seuraavaksi lukea.
VastaaPoistaEnsimmäiseen haasteeseen tulin lukeneeksi neljä kirjaa, koontipostaus täällä: https://taysiensivujennautinto.blogspot.com/2019/03/joka-paiva-on-naistenpaiva.html
Mahtavaa, että olet mukana myös jatkossa! :) Ja kiitos koosteesta, käynkin heti kurkistamassa mitä olet lukenut!
PoistaKiitokset haasteesta, koontini löytyy täältä: https://oksanhyllylta.blogspot.com/2019/03/joka-paiva-on-naistenpaiva-haasteen.html
VastaaPoistaEhditpä lukea paljon! Sally Salmisen Katrina keikkuu minunkin lukulistallani. :)
Kiitos koosteesta, lisään lukemasi kirjat yhteiseen listaan! :) Ihanan monipuolisesti niitä onkin tullut. Ja Salmista suosittelen suurella lämmöllä, se on hieno kotimainen klassikko!
PoistaKiitos inspiroivasta haasteesta. Luin päättyvään haasteeseen viisi kirjaa, joista neljä naisnobelistien kirjoittamaa - heitä lähdin haasteessa metsästämäänkin. Tässä kooste lukemastani:
VastaaPoistahttps://kirjanpauloissa.blogspot.com/2019/03/koosteessa-joka-paiva-on-naistenpaiva.html
Jatkan uudessakin haasteessa, jos vaikka kertyisi tuplasti luettuja klassikkoja, kun aikaakin on tuplasti! Tuolla haastekoosteessa mainitsen muutaman itseäni kiinnostavan naisklassikon, joita saatan vuoden kuluessa lukea.
Ihanaa, kiitos osallistumisesta ja mukava kuulla, että olet mukana seuraavassakin osassa! Käynpä heti katsomassa mitä olet haasteeseen lukenut. :)
PoistaKiitos mahtavasta haasteesta! Hihkuin ilosta, kun luin, että haaste jatkuu, jee! :-) Olen tyytyväinen, että sain luettua tähän kaksi teosta: Katrinan ja Häivähdys purppuraa, molemmat huikeita kirjoja. Nyt kun olen tietoisesti päättänyt keskittyä myös vanhempiin kirjoihin, uskoisin, että seuraavalle kierrokselle saan luetuksi enemmän. Esimerkiksi sun luettujen listalta kiinnostaa just nuo kolme vikaa, erityisesti Timanttiaukio.
VastaaPoistaTäällä koontini: http://www.kannestakanteen.com/2019/03/joka-paiva-on-naistenpaiva-haasteen-1.html
Kiva kuulla, että jatkohaaste ilahduttaa, ihana olla mukana vetämässä tätä haastetta, kun vastaanotto on näin parasta! :) Ja loistavilta kuulostaa jatkosuunnitelmat, Timanttiaukio on kyllä aivan ehdottomasti tämän haasteen sisään kuuluvaa kirjallisuutta. Lämpimät suositteluni siis sille. <3
PoistaOlen taas mukana! :) Tällä kertaa osallistun paitsi Canthilla myös ainakin Astrid Lindgrenillä.
VastaaPoistaMukava kuulla Erika! :) Lindgren ja Canth ovatkin oikein klassikkojen klassikoita!
PoistaIlmoittaudun heti mukaan seuraavaan osaan ja tässä koontini tämänpäiväisestä:
VastaaPoistahttps://luettuaelamaa.blogspot.com/2019/03/joka-paiva-on-naistenpaiva-lukuhaaste.html
Kiitos haasteesta! Hieno ja tärkeä idea!
Kiitos, ja kiitos itsellesi osallistumisesta! :) Mukava, että tämä uusikin kierros saa vielä teidätkin yhtä innostuneiksi kuin meidät haasteen vetäjät! <3
PoistaEn ole päättyneessä mukana, mutta tähän lähden. Aloitan haasteen Virginia Woolfin Mrs. Dallowaylla <3
VastaaPoistaMahtava valinta, pitäisi itsekin lukea lisää Woolfia tällä kierroksella. :)
PoistaMukana ollaan, myös uudessa haasteessa! Tavoitteeni oli lukea kuusi klassikkoa, mutta ehdin lukea vain kolme: Edith Södergranin Tulevaisuuden varjon sekä Astrid Lindgrenin Meidän Marikin ja Veljeni Leijonamielen. Olen iloinen, että haasteen myötä tartuin vanhempiin kirjoihin, sillä vaikka luen paljon, pääpaino on uutuuskirjoissa. (Minulla ei ole blogia, joten raportoin jatkossakin etenemisestä Instagramiin ja ehkä myös Twitteriin.)
VastaaPoistaSe on itsellenikin ollut yksi parhaita "sivuvaikutuksia" koko haasteessa, kun huomaa tarttuvansa entistä useammin muuhunkin kuin uutuuksiin. :) Hienoja kirjoja olet lukenut tähän asti, ihana kuulla että olet mukana myös seuraavalla kierroksella!
PoistaHuh, mun koontipostauksesta tuli varsinainen mammutti, kun innostuin pähkäilemään sitä, millainen sukupuolijakauma on yliopiston puolesta luetetuilla teoksilla, jotka sujahtaa suurimmaksi osaksi klassikkokategoriaan. Mutta siellä se nyt on, prosenttilukuineen ja kirjalistoineen kaikkineen: https://kirjavarkaantunnustuksia.com/2019/03/08/joka-paiva-on-naistenpaiva-klassikkohaaste-koonti/
VastaaPoistaKiitos vielä haasteen vetämisestä, se on huippu! Ja oon ehdottomasti mukana seuraavallakin kierroksella.
Ah, sun postaus on ihan mieletön! Lukaisin sen eilen pikaisesti läpi junassa, ja tuun pian lukemaan vielä uudelleen! Ihanaa pohdintaa, juuri tällaista haasteen kohdalla haaveiltiinkin käyvän. Ihana kun olet mukana, ja tervetuloa myös seuraavalle kierrokselle! <3
PoistaMukana tietenkin.
VastaaPoistaTässä linkki postaukseen, jossa ovat haasteen ensimmäiseen osaan lukemani naisten kirjoittamat klassikot: https://readerwhydidimarryhim.blogspot.com/2019/03/joka-paiva-on-naistenpaiva-haasteen.html
Kiitos haasteesta!
Kiitos itsellesi mukana olosta, sulla on upeita klassikoita listalla! En malta odottaa, mitä luet seuraavaa osuuteen!
PoistaLuin haasteeseen kuusi kirjaa:
VastaaPoistaEeva Joenpelto: Rikas ja kunniallinen
bell hooks: Rakkaus muuttaa kaiken
Doris Lessing: Eloonjääneen muistelmat
Virginia Woolf: Kiitäjän kuolema ja muita esseitä
Eeva Tenhunen: Mustat kalat
Agatha Christie: Helmeilevä kuolema
Aika monipuolisesti tuli luettua erilaista kirjallisuutta, siihen olen tyytyväinen. Seuraavalla kierroksella voisi yrittää laajentaa kenttää entisestään. Tältä kierrokselta vaikutuksen tekivät erityisesti Lessing, Woolf ja vähän yllättäenkin Joenpelto.
Hienoja kirjoja olet lukenut! hooksia haluaisin lukea itsekin, ehkäpä nyt seuraavan vuoden aikana. :) Ihanaa, jos olet mukana myös seuraavalla kierroksella!
PoistaTässä mun koonti: https://www.bookishteaparty.com/2019/03/koonti-joka-paiva-on-naistenpaiva.html
VastaaPoistaIhanaa, että jatkatte tätä, ihan parasta!! Suunnittelin jo tohon postaukseen vähän tulevan vuoden lukemistoa myös, hihi.
Niin on! Meen heti kattoo mitä aiot lukea, parasta että oot mukana taas!
PoistaMukana tälläkin kertaa!
VastaaPoistaEnsimmäisellä kierroksella lukemani kirjat löytyvät täältä: http://kirjakissa.blogspot.com/2019/03/joka-paiva-on-naistenpaiva-haasteen.html
Kiitos koosteesta ja mukana olosta, kiva että olet mukana uudellakin kierroksella! :)
PoistaHauskaa, että haaste jatkuu. Olen ilman muuta mukana. En ole tehnyt ensimmäisestä osuudesta erillistä koostetta, mutta kaksi kirjaa luin: Nawal El Saadawin Nainen nollapisteessä (http://suketus.blogspot.com/2018/12/nawal-el-saadawi-nainen-nollapisteessa.html) ja Doris Lessingin Hyvä terroristi (http://suketus.blogspot.com/2019/01/doris-lessing-hyva-terroristi.html).
VastaaPoistaKiitos näistä, tämä luettujen ilmottaminenkin riittää mainiosti! Hienoja kirjoja olet lukenut, näiden myötä saankin taas kaksi uutta valmistelussa olevalle suosituslistalleni! :) Ja tervetuloa mukaan seuraavallekin kierrokselle! <3
PoistaOlen auttamattomasti jäljessä näitten haasteitten kanssa, kun elämä on ollut haipakkaa. Joka tapauksessa luin ykkösosaan kaksi Ursula K. Le Guinin kirjaa uusiksi: A Wizard of Earthsea http://taikakirjaimet.blogspot.com/2019/01/ursula-k-le-guin-wizard-of-earthsea.html ja The Tombs of Atuan http://taikakirjaimet.blogspot.com/2019/01/ursula-k-le-guin-tombs-of-atuan.html. Jospa minä tuohon jatko-osaankin ehtisin jotain lukea.
VastaaPoistaOlen taas pikku hiljaa innostunut klassikoista, joten olen mukana jatkohaasteessa! :) Onneksi tähän ehtii vielä hyvin mukaan.
VastaaPoistaKoontini
VastaaPoistahttps://jokkenrunot.blogspot.com/2020/03/haastekoonti-joka-paiva-on-naistenpaiva.html