Minun ja Miran lanseeraamasta Joka päivä on naistenpäivä -klassikkohaasteesta on kulunut jo kolmannes, kaksi kuukautta. Koska kaikenlaiset väliyhteenvedot, listaukset ja lukusuunnitelmat kiinnostaa (etenkin tasan niiden tekemisen ajan, suunnitelmat nyt tunnetusti on kaikkein ihanin unohtaa heti julkaisu-napin painamisen jälkeen), ajattelin keräillä muutamia haja-ajatuksiani haasteesta tähän asti. Joko sinä olet mukana? Lukenutkin jo jotain?
Itselläni on tavoitteena lukea vähintään kuusi kirjaa, eli yksi joka kuussa. Tähän asti olen saanut luettua kuussa kaksikin, mutta marrasväsymys ja lukukauden loppuun kasaantuneet kouluhommat ovat hidastaneet nyt hieman lukemista. Ylipäätään klassikkokirja kuussa on tuntunut tähän asti varsin mainiolta vauhdilta, ja ennen kaikkea sellaiselta, jota voisin hyvinkin ajatella jatkavani myös haasteen jälkeen. Tähän asti kun hienointa haasteessa on ollut paitsi se, miten paljon se jo muutaman kirjan avulla on onnistunut laajentamaan omia lukutottumuksiani myös uutuuskirjojen ulkopuolelle, myös se oivallus, miten valtava määrä naisten kirjoittamaa klassista kirjallisuutta maailma onkaan pullollaan. Että klassikoita lukiessa ei tarvitse lukea vain harmaita setiä. Vaikka oivallisia ja edelleen ajankohtaisia monet heistäkin ovat, ei klassikkokirjallisuudesta kovin monipuolista kuvaa vielä saa pysyessään vain niiden kaikkein tunnetuimpien miesten kirjoittamien teosten parissa.
Kirjat, jotka olen jo tähän mennessä lukenut:
Sylvia Plath : Sanantuoja
Kirjoja, joita olen haasteen aikana haaveillut lukevani:
Virginia Woolf : Oma huone / Mrs Dalloway
Charlotte Brontë : Kotiopettajattaren romaani
Marguerite Duras : Rakastaja
Clarise Lispector : Passio
Maria Jotuni : Kun on tunteet
Margaret Atwood : Orjattaresi
Lisäksi kiinnostaisi kovin esimerkiksi Simone de Beauvoirin Toinen sukupuoli, jota eräälle kurssille johdannon verran jo luin. Tietokirjallisuudesta kiinnostaisi myös Judith Butlerin Hankala sukupuoli, mutta tiedän itsekin että koulutyö- ja graduteoriakirjallisuussumassa jaksan todennäköisemmin keskittyä nyt lähinnä fiktioon. Alice Walkerin Häivähdys purppuraa taas minulla on ollut kesken jo yli kuukauden, mutta se ei haittaa. Tuo teos on niin voimakas, että se vaikuttaa harvakseltaan, pienissä pätkissäkin luettuna valtavasti. Kesken se ei ole siis jäämässä, vaikka joku toinen tällaisilla lukuajoilla jo olisi.
Mutta niin. Mitä sinä olet lukenut tai lukemassa tähän haasteeseen? Oletko löytänyt jotain aivan uutta, vai onko tämä sinulle kaikessa tuttuudessaan hyvinkin helppo haaste?
Haaste on lähtenyt mukavasti käyntiin. Märta Tikkasen Vuosisadan rakkaustarina on luettu (jätti aika ristiriitaiset lukutunnelmat, blogijutussa sitten lisää...), Janssonin Kesäkirja kääntyy kohta loppusuoralle. On ollut kiva täyttää kotimaisen klassikkokirjallisuuden sivistysaukkoja! "Uutena" klassikkona löysin netin klassikkolistoilta Susan Coolidgen Katy-tyttökirjasarjan, joka on mennyt minulta nuoruudessani ihan ohi. Nyt aion lukea ainakin sarjan ekan osan, mutta epäilen ettei se enää kolahda samalla tavoin kuin esim. Annat ja Runotytöt silloin aikoinaan, kun olin "tyttökirjaiässä". :) Mrs. Dallowayta suosittelen lämpimästi. Siinä oli vähän puiseviakin jaksoja, mutta pääosin pidin kirjasta kovasti kun luin sen muutama vuosi sitten.
VastaaPoistaTuota Mrs. Dallowayta odotan kyllä paljon, toivottavasti sen saisin vielä tämän haasteen aikana luettua! Ja Tikkasen Vuosisadan rakkaustarinan luin itsekin tänä vuonna, ristiriitainen fiilis siitä minullekin vähän jäi. Jäin mielenkiinnolla odottamaan siitä postaustasi!
PoistaOlen lukenut vasta kaksi kirjaa, ja kuten aina loppuvuodesta, uutuuskirjat tuntuvat puskevan joka puolelta esille ja vaativan huomiota. Mutta aion kyllä antaa niille klassikoillekin aikaa! Tämä on hieno haaste.
VastaaPoistaKaksikin on jo hyvä määrä! :) Ja samaistun kyllä uutuuskirjasumaan, sitä on täälläkin ollut liikenteessä. Mutta ehkä joululomalla olisi viimeistään taas aikaa klassikoillekin! :)
PoistaOlen lukenut yhden kirjan, James Tiptree Jr:n Hävittäjän. Mielessä on pari muutakin, mutta taitaa mennä joulukuulle ennen kuin ehdin lisää.
VastaaPoistaYhdellä pääsee jo aivan mainiosti mukaan haasteeseen, mahtavaa että olet juuri tuon kirjan lukenut! :) Ja joulukuu onkin varsin tunnelmallista aikaa klassikoiden lukemiselle :)
PoistaOlen lukenut tähän mennessä vasta kolme lastenkirjaklassikkoa. Tammikuun lopun klassikkohaasteeseen tulee varmaan luettua naiskirjailijan klassikko, mutta en ole vielä päättänyt minkä. Ehdokkaina ovat mm. Octavia E. Butlerin Aamunkoitto ja Sheri S. Tepperin Portti naisten maahan.
VastaaPoista