Suhtautumiseni erilaisiin lukuhaasteisiin on hieman ristiriitainen, mutta kuten aiemmin viittasinkin, olen kyllä kaiken sivussa kerännyt jo muutaman vuoden ajan kirjoja ympäri maailmaa, yrittänyt lukea teoksia mahdollisimman monista eri maista. Ja nyt viimein ajattelin tehdä siitä hieman virallisempaakin, lisäillä sen tänne blogiin asti! Kyseessähän on siis vuosia (sitten) kirjablogeissakin pyörinyt haaste, jossa on tarkoituksena lukea kirja kaikista maailman valtioista. Itse käytin valtiolistauksessa apuna ihan vain Wikipediaa plus lisäilin vielä mukaan Kosovon ja Palestiinan, ja vuoden 2019 jälkeen yritän myös korvailla aiemmin haasteeseen lisätyt kirjat sellaisiksi, että teokset olisivat oikeasti myös kyseisen maan kirjallisuutta, ei vain sinne sijoittuvaa.
Muuten tämä on minulle muiden haasteiden tapaan rento ja stressitön haaste, lisäilen kirjoja sitä mukaan kun sopivia vastaan tulee, eikä tarkoitus varsinaisesti tätä nyt ole kiirehtiä valmiiksi, tulee kun tulee. (Tai no, jos tulee.) Minulla on nyt jo "aloittaessa" 52 maata kasassa, katsotaan kuinka monta niitä lisää lähivuosina ehtii tulemaan! Palailen täyttelemään tätä aina kun lisätäyteltävää on, ja jos jotakuta kiinnostaa, yritän lisäillä tuon Lue koko maailma -tunnisteen myös kirjoihin, jotka tällekin listalle mukaan pääsevät.
Ja pidemmittä esipuheitta, tässä jo tähän asti luetut maat maanosittain. Minkähän maanosan saisin valmiiksi ensin?
A A S I A
Afganistan Khaled Hosseini : Tuhat loistavaa aurinkoa
Bangladesh Tahmima Anam : Kulta-aika
Iran Marjaneh Bakhtiari : Toista maata
Israel Yuval Noah Harari : Sapiens – Ihmisen lyhyt historia
Israel Yuval Noah Harari : Sapiens – Ihmisen lyhyt historia
Malesia Rani Manicka : Jasmiinin tuoksu
Pakistan Kamila Shamsie : Poltetut varjot
Palestiina Susan Abulhawa : Jeninin aamut
Pohjois-Korea Barbara Demick : Suljettu maa - elämää Pohjois-Koreassa
Vietnam Viet Than Nguyen : The Refugees
luettu yhteensä 19/47
A F R I K K A
Burundi Gaël Faye : Pienen pieni maa
Etelä-Afrikka : Trevor Noah : Laiton lapsi
Päiväntasaajan Guinea Juan Tomás Ávila Laurel : Yössä vuori roihuaa
Somalia Ayaan Hirsi Ali : Pakomatkalla
Sudan Mende Nazer : Orja
luettu yhteensä 13/53
E T E L Ä - A M E R I K K A
Argentiina Samanta Schweblin : Houreuni
Brasilia Clarice Lispector : Passio
Chile Alejandro Zambra : Kotiinpaluun tapoja
Brasilia Clarice Lispector : Passio
Chile Alejandro Zambra : Kotiinpaluun tapoja
Kolumbia Laura Restrepo : Intohimon saari
luettu yhteensä 5/12
E U R O O P P A
Alankomaat Anne Frankin päiväkirjat
Albania Lea Ypi : Albania
Espanja Carlos Luiz Zafón : Tuulen varjot
Irlanti Sally Rooney : Normal People
Iso-Britannia J.K. Rowling : Harry Potterit
Norja Erlend Loe : Supernaiivi
Ruotsi Astrid Lindgren : Veljeni leijonamieli
Ukraina Mihail Bulgakov : Saatana saapuu Moskovaan
luettu yhteensä 18/47
O S E A N I A
Australia Evie Wyld : Kaikki laulavat linnut
Uusi-Seelanti Meg Mason : Murhe ja autuus
luettu yhteensä 2/14
P O H J O I S - A M E R I K K A
Kanada Alice Munro : Karkulainen
Meksiko Sabina Berman : Nainen joka sukelsi maailman sydämeen
Yhdysvallat Toni Morrison : Minun kansani, minun rakkaani
luettu yhteensä 3/23
E K S T R A T
(eli pienet saaret ja paikat, jotka kuuluvat ehkäpä jollekin valtiolle,
mutta ovat kirjallisuudessa jollain maagisella tavallaan niin oma maailmansa,
että ansaitsevat tulla mainituksi myös erillään)
Tristan da Cunha (UK) Marianna Kurtto : Tristania
Y H T E E N S Ä
60/196
(+ 3 ekstraa)
* vuonna 2024 lisätty kirja
Mutta nyt vain lukemaan maailmaa läpi. Mahtavia kirjavinkkejä puuttuvista, eli tässä postauksessa listaamattomista maista, otetaan vastaan enemmän kuin mielellään! Tänä vuonna toivon saavani listaan ainakin kuusi uutta maata.
Aivan ihana idea. Vinkkejä ei minulta kyllä taida tähän hätään löytyä suurin osa mieleentulevista kirjoista löytyy jo listalta, kuten jotkut omatkin suosikkini. Sitä voisikin itsekin jossain vaiheessa kartoittaa listaa miten omat lukemat kirjat sijoittuisi kartalle.
VastaaPoistaKartoita ihmeessä, niin minullakin tämä haaste sai alkunsa! Ja omallekin lukemiselle tekee kyllä varsin hyvää, kun tietoisesti poistuu tasaisin väliajoin länsimaisen kirjallisuuden parista hieman jonnekin kauemmas, maailmoihin, joihin ei ilman kirjallisuutta edes ole pääsyä. :)
PoistaHieno lista. Mukava ja haasteellinen haaste. Chilestä kertoo Isabel Allenden Henkien talo. Loistava kirja.
VastaaPoistaTanskasta löytyy paljon hyviä kirjailijoita esim. Lone Theils.
Tsekkiläisen Arnold Lustigin Rukous Katarzyna Horowitzille on todella jännittävä natsiaikaan sijoittuva kirja.
Sveitsiläisen Johanna Spyrin lastenkirjat sijoittuvat 1900-luvun alkupuolelle, joista Pikku-Heidi on tunnetuin.
Kiitos hurjan hyvistä vinkeistä! Chilestä minulla on odottamassa Alejando Zambran Kotiinpaluun tapoja, mutta mikäänhän ei todellakaan estä lukemasta sieltä lisääkin! Ja niin jännä, että tavallaan niinkin "helppo" maa kuin Tanska ammottaa edelleen tyhjänä, haha. Otan ehdottomasti nämä vinkkisi ylös, toivottavasti palaan niihin vielä pian. :)
PoistaTätä olen itsekin puurtanut viimeiset kuusi vuotta, nyt kasassa on 88 maata. Alkuinnostuksen jälkeen vauhti on hyytynyt, sillä uusia maita – ja nimenomaan niitä harvinaisempia – on hankala saada "valloitettua". Mutta vähitellen, vähitellen...
VastaaPoistaHyvää matkaa maailmalle!
Ymmärrän, ja toivon, ettei tästä itsellekin joskus käänny sellaista pakkopullaa. Mutta jospa ei, vaikka maailman valloitus "hieman" saattaakin kestää 5-6 kirjan vuosivauhdilla, ajattelin ottaa tämän kanssa rauhassa, sillä tavallaan mitä kauemmin se kestää, sen pidempään saan syitä pysytellä vielä tuntemattomien maiden kirjallisuudenkin parissa. :) Kiitos!
PoistaMietin, olisinko aloittanut saman haasteen, kun siitä tuolta Suketuksen blogista luin joskus. Totesin, että tälle vuodelle Helmet-haasteessa on tarpeeksi, mutta yritän ehkä silti kiinnittää enemmän huomiota siihen, että kirjat olisivat muutakin kuin Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin sijoittuvia.
VastaaPoistaLiken kevään katalogissa oli burundilaistaustaisen Gael Fayen kirja Pienen pieni maa. En muista ainakaan ennen kuulleeni Burundiin sijoittuvista kirjoista. Etelä-Afrikkaa ei myöskään vielä ole listallasi - sinne sijoittuvat ainakin jotkut Doris Lessingin kirjoista.
Minulla on tässä mukana muutama jopa kymmenen vuotta sitten luettu kirja, olen hiljalleen koonnut ne yhdeksi listaksi, jotta tällä tavalla "virallisesti" aloittaminen sujuu pienemmällä kynnyksellä. Tuntuisi hassulta, ettei aiemmin luettuja olisi voinut ottaa mukaan, joten tällainen tapa täytellä tätä toimii minulle kyllä erityisen hyvin. :) Ja kiitos muistutuksesta, tuo Faelin kirja kiinnostaa kyllä hurjasti! Pitänee odottaa sen ilmestymistä, vielä ei ainakaan lähikirjastosta näyttänyt löytyvän. :)
PoistaNiin itsekin ajattelin, että jos ikään kuin kerryttäisi maita valmiiksi varastoon ja jossain vaiheessa, vaikka kesällä tai ensi vuonna, tekisi tällaisen kunnon koonnin, mitä on jo lukenut. Ainakin alan nyt systemaattisesti merkitä kirjojen tapahtumapaikat ja kirjailijan kotimaan postauksien tunnisteiksi, niin on sitten helpompi löytää. Vanhat bloggauksetkin huvittaisi asiasanoittaa kunnolla :D Mutta se olisi melkoinen projekti se.
PoistaHaha, ymmärrän! Siinä on kyllä "hieman" hommaa alkaa muokata tunnuksia jälkikäteen, sinullakin jo muutaman vuoden edestä ehtinyt arkistoa kertyä! Itsenikin tekisi mieli joku yhteinäisempi tunnistesysteemi rakentaa, mutta tällä kahden vuoden historiallakin se tuntuu turhan työläältä. :D
PoistaMinullakin on taustalla tämä menossa, mutta tosi rauhallisella tahdilla. Koossa on 36 maata, mutta viime vuonna tuli vain 2-3 uutta, kun luin lähes yksinomaan kotimaista. Ja toimin kuten sinäkin eli jos olen lukenut suomalaisen kyseiseen maahan sijoittuvan kirjan, korvaan sen ao. maan kirjailijan kirjoittamalla heti, kun sellainen tulee luetuksi.
VastaaPoistaRauhallinen tahti kuulostaa varsin hyvältä, en itsekään tahdo tästä mitään stressiä saati pakkopullaa. Mutta ehkä tämä onkin sellainen pitkän aikajänteen haaste, joka muistuttelee vuodesta toiseen lukemaan hieman monipuolisemmin, olen itsekin syystä tai toisesta jumittunut lähivuosina yllättävän paljon kotimaisen ja muun länsimaisen kirjallisuuden pariin, ennen blogia luin huomattavasti monipuolisemmin maailmankirjallisuutta! Ehkä tämä palauttaisi vähän sitäkin taas omiin lukutottumuksiin enemmän. :)
PoistaKovin mielenkiintoinen haaste, jonka aloittamista itsekin olen joskus miettinyt, vaan en vielä ole saanut aikaiseksi. Luen selkeästi eniten kirjoja, jotka sijoittuvat Iso-Britanniaan tai Yhdysvaltoihin, ja tähän olisi kiva saada vaihtelua. Listaltasi löytyykin heti hyviä vinkkejä siihen, miten voisin lukemistani laajentaa. Jään seuraamaan haasteesi etenemistä! :)
VastaaPoistaMulla etenkin suurin osa aasialaisesta kirjallisuudesta on luettu vuosina 2008-2014, minulla oli useamman vuoden intohimoinen suhde sieltä tulevaan kirjallisuuteen! :D Ja toki monista maista tuli silloin luettua tupliakin. Nyt lähivuodet taas painottuneet enemmän länsimaalaiseen, ja juurikin kotimaiseen, isobritannialaiseen sekä yhdysvaltalaiseen kirjallisuuteen, joten pitänee hieman tietoisestikin taas palata juurilleen, maailmankirjallisuuden pariin. Tämä on siihen hyvä haaste. :)
PoistaOlen nähnyt tätä haastetta muissakin blogeissa, mutta jotenkin tuntunut todella kaukaiselta haasteelta itselleni enkä ole sen enempää kiinnostunut. Nyt kuitenkin syttyi pienen pieni innostuksen kipinä (okei vähän isompi) ryhtyä tähän. (Hehe.. oon vaan fiiliksissä että pääsisin taas listaamaan jotain :DD) Jos tätä nimenomaan suorittaisi taustalla rauhalliseen tahtiin ja välillä tietoisesti lukisi muutakin kuin kotimaahan, yhdysvaltoihin tai iso-britanniaan sijoittuvaa kirjallisuutta. :) Pistän harkintaan ja jään innolla seuraamaan sun edistymistä. :)
VastaaPoistaJee kiva jos innostuit! Ja eihän tästä paineita tarvitse tosiaan ottaa, katselee, miten muutenkin valitut kirjat sattuvat uusiin maihin sopimaan, ja silloin tällöin ottaa asiakseen poikeita vähän muuallekin kuin niihin omiin perusmaihinsa! Ja kyllä, rakkaudesta listaamiseen, siihen tää on kyllä mitä mainioin haaste! :D
PoistaMinäkin on hiljaiseen tahtiin merkkaillut eri maita luetuiksi vuodesta 2013 ja alle 30 on kasassa, tosin esimerkiksi viime vuoden luettuja en ole vielä tilastoinut muiden jatkoksi. Tämän vuoden tavoitteitani on lukea mahdollisimman laajasti kirjallisuutta eri maista, joten voisi olla aika päivittää sekin listaus... Tulen kurkkimaan sulta sitten vinkkejä kun omat ideat loppuvat kesken :D Inspiroiduin tähän myös, kun satuin lukemaan yhdysvaltalaisen toimittajan projektista lukea koko maailma läpi vuodessa nimenomaan niin, että kirjailija on kotoisin kyseisestä maasta. Hänen listaltaan poimin myös vinkkejä, mutta Suomesta on ehkä aika vaikea saada käsiinsä varsinkin "vaikeampien" maiden teoksia. Pitää vain etsiä :)
VastaaPoistaJuu hänen kirjalistaansa taisin jossain vaiheessa itsekin törmätä tätä aihetta googletellessani, kieltämättä lukeminen käy helpommin, jos saatavilla on hieman laajemmin englanninkielistä/englanniksi käännettyä kirjallisuutta. Mutta jospa vaikeammistakin jotain löytyisi, ja toisaalta tässä voisi minulle olla myös sopivaa yllykettä yrittää saada enemmän luettua englanniksikin, sitäkään tuskin liikaa voi tehdä. :)
PoistaJännä ajatella miten yksipuolisesti sitä tuleekaan luettua. Euroopassakin on niin paljon valloitettavaa jäljellä, vaikka luulisi että läheltä tulisi luettua. Semmoinen huomio, että oot hassusti laittanut Pohjois-Amerikan alle myös Etelä-Amerikkaa. Mullakin Pohjois-Amerikka ainut maanosa, jonka oon kokonaan valloittanut :D
VastaaPoistaEi, kyllä Väli-Amerikka käsittääkseni lasketaan maantieteellisesti Pohjois- eikä Etelä-Amerikkaan, joten ihan ovat oikeassa paikassa. :) Toki voisi lajitella ne kolmeen eri osaankin, pohjoiseen, väliin ja etelään, mutta taidanpa mukailla tässä nyt mielummin virallisempia maanosan määritelmiä!
PoistaJa se on kyllä todella totta, olin itsekin ihan yllättynyt, kun edes kaikista pohjoismaista ei ollut tullut luettua kirjallisuutta! Saati edes Venäjältä venäläistä, kaamea aukko sivistyksessä. :D Onneksi on aikaa korjata sitä! :)